Skip to content

Gegevens verzamelen aan boord van de Beagle

12 maart 2010

Zo, Arend en ik zijn aangekomen in Perth, waar de Beagle op 14 maart tussen 18.00 en 19.00 uur (plaatselijke tijd) verwacht wordt. We zijn wat eerder gekomen om nog wat voorbereidingen te kunnen treffen. Daarover zo meer.

Eerst even een paar weken terug. Toen werd ik gigantisch verrast door de vraag of ik namens Boskalis wilde meezeilen op de Beagle. Dat is natuurlijk een enorme eer en een ‘once-in-a-lifetime’ ervaring. Toen bleek dat ik het thuis (ik heb 2 dochtertjes van 6 en 9 jaar) en op mijn werk kon regelen, heb ik heel hard “ja” geroepen en begonnen de kriebels pas echt. Er waren nog slechts een kleine 2 weken beschikbaar voor voorbereidingen en er  moest nog heel veel gebeuren. Uiteraard inlezen, net als Arend, maar vooral ook om alle kennis binnen Boskalis en daarbuiten te mobiliseren, om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Want we kunnen dit probleem niet alleen oplossen, daar hebben we heel veel denkkracht, creativiteit en input vanuit heel veel verschillende richtingen nodig. Op naar praktische oplossingsrichtingen voor die vreselijke plastic soep.

Wat mij enorm motiveerde is de energie die er los kwam als ik vertelde wat ik ging doen. Het onderwerp spreekt enorm aan. Meteen gingen mensen direct meedenken en de ideeën kwamen spontaan naar boven. Ten aanzien van mogelijke oplossingen, maar ook hoe we het probleem nog beter in kaart en in beeld kunnen brengen. Want er is nog veel onbekend. Ideeën kwamen vanuit Boskalis, uiteraard ook vanuit Van Gansewinkel, Plastics Europe, de VPRO, ‘onze’ studenten Wouter, Thomas en Benjamin, maar ook vanuit het NIOZ, WUR, Imares, ECN, Oost nv, Algalita (research instituut van Charles Moore), Project Kaisei en zelfs van locale beachcleaners in Perth. En deze groep dijt nog steeds uit. Binnen verschillende instituten en bedrijven zijn al fora ingesteld, die regelmatig bij elkaar komen om te brainstormen over oplossingen, afhankelijk van de input en vragen vanaf de Beagle. Daarom is het ook zo goed dat Marcus Eriksen van de Algalita foundation aan boord komt, zij hebben al veel onderzoek gedaan. Maar álle kennis is nodig, ik hoop dat jullie allen via deze blog ideeën en suggesties zullen aandragen.

Maar om de creativiteit te kunnen laten werken is ook input nodig. Naast achtergrondinformatie, die jullie onder meer via deze site kunnen vinden, willen we ook zoveel mogelijk waarnemingen over plastic soup vanuit de Indian Ocean Gyre aan jullie aanleveren. En daarover is nog relatief weinig bekend, er zijn vooral strand onderzoeken rondom de Indische Oceaan gedaan. Overigens is ons doel niet om wetenschappelijk onderzoek te doen, maar, zoals al eerder gezegd, het probleem zo goed mogelijk in beeld te brengen om de creativiteit richting oplossingsrichtingen te stimuleren.

Plat gezegd; we gaan dus plastic vissen. Daarvoor gaan we ‘vistuig’ gebruiken die al (via het NIOZ) aan boord is (een speciaal soort catamaran), Marcus Eriksen neemt zijn ‘mantra trawl’ mee, maar we hebben ook nog een aantal extra ideeën. Praktisch probleem is namelijk dat het schip relatief hard vaart voor het genoemde vistuig. De Beagle vaart gemiddeld zo’n 6-7 knopen, terwijl eigenlijk maximaal 2-3 knopen gevaren moet worden voor goed ‘vissen’, anders slaat de catamaran om of gaat de trawl ‘stuiteren’ op het water. Extra ideeën zijn het bemonsteren van de filters aan boord, waarmee van zoutwater zoetwater wordt gemaakt. En we hebben een soort torpedo meegenomen, waar een camera onder gehangen kan worden en (hopelijk) een visnet erachter. Ideeën genoeg dus, maar het zal ook trial-and-error aan boord worden. De eerste horde is genomen; de torpedo is door de douane!

Morgen zullen Arend en ik proberen nog extra equipement voor het ‘vissen’ hier locaal te bemachtigen. Alle suggesties om nog meer informatie aan boord te verkrijgen over de plastic soep zijn welkom!

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: