Skip to content

Beach cleanup in Fremantle

17 maart 2010

Onderweg naar Perth kregen we te horen dat Marcus Eriksen en z’n vrouw Anna Cummings ook mee zouden varen. Beide medewerkers van de Amerikaanse organisatie Algalita hebben al jaren ervaring in het zoeken van plastic in de oceanen. Behalve hun expertise zouden ze ook nog een eigen viswerktuig, een manta trawl, meenemen.

Op dinsdag 16 februari kregen we op de Beagle bezoek van Wally Smith van deTangaroa Blue Ocean Care Society, de Australische organisatie die zich inzet voor schone oceanen.
Samen met hem, Redmont O’Hanlon en Anna zijn we naar het plaatselijke strand getrokken waar we voor het oog van de camera als in een militaire operatie met z’n vieren naast elkaar het strand afzochten naar aangespoeld of achtergelaten plastic. Zelfs op dit op het oog erg schone strand vonden we enige stukjes plastic. Met de meegenomen plastic analyser kon ik eenvoudig vaststellen welke type kunststof het was. Wally Smith had ook zak met plastic voorwerpen meegenomen die bij een vorige grootschalige opruimactie waren gevonden. Daar zat van alles bij zoals aanstekers, flessen, al of niet aangevreten flacons, een speen, visnetten, stuk van een boei, voetbal, drijvers en ontzettend veel niet meer herkenbare stukjes plastic. Dit betekent ook dat het uit veel typen kunststof bestond, variërend van PE en PP tot ABS, POM en PS. 
We bespraken naast de herkomst ook de mogelijke en al genomen maatregelen in de verschillende landen. Hierbij wordt gedacht aan het verbieden van eenmalige plastic draagtassen, het regelmatig organiseren van landelijke strandopruimacties, etc.

Na de cleanup hebben we een voor ons op maat gemaakt net opgehaald en ons weer ingescheept op de Beagle die kort daarna het ruime sop koos.

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. Michel Henneghien permalink
  17 maart 2010 9:50 pm

  Hello Arend,
  I feel very concerned about these “plastics gyres”, it looks like “the problem with no solution”, so I was very surprised and interested to read that you were working on the subject. And I’m also very proud to see that our company is involving on the subject.
  Be sure I will follow your adventures on the blog !
  Best wishes to you and your teammates
  Michel Henneghien

 2. Diane van Dijk permalink
  18 maart 2010 8:22 am

  Beste Arend,

  Ben heel benieuwd naar je ervaringen op de Beagle. En wat een ervaring moet dit zijn! Heb het boek plastic soep gelezen en schrik met name ook van alle foto’s die er in staan. Het lijkt zo onwerkelijk. En dan is er veel niet eens met het blote oog te zien. Heel veel succes op jouw reis en probeer ook vooral te genieten!

  Groeten,
  Diane

 3. yvonne koning permalink
  21 maart 2010 5:27 pm

  Beste Arend,

  even een reactie op jullie brainstorm m.b.t. het verwijderen van plastic van de stranden. Ik voer regelmatig inventarisaties van plantaardige en dierlijke strandaanspoelsels uit voor de stichting Anemoon en wat me dan opvalt is dat de plastic rommel die daar dan ook ligt, vooral in de winter, vaak uit ‘mannendingen’ bestaat. Laarzen, handschoenen, verfkwasten, netten, drijvers; beroepsvuil dus afkomstig van schepen en booreilanden. En dan niet te vergeten, die eeuwige ‘dode’ ballonnen. Overal aan de kust kom je ze hier tegen. Soms met Engelse teksten, overgewaaid uit Groot-Brittannie. Als die vuilbronnen kunnen worden uitgeschakeld, dan zou het in zee en aan ons strand al een stuk schoner zijn.
  Overigens fijn om te weten dat er bedrijven zijn die technieken ontwikkelen om de plastic soep te lijf te gaan.

  Succes met het onderzoek en groeten,

  Yvonne Koning, Camperduin

 4. william permalink
  23 maart 2010 12:40 pm

  Hallo Arend,

  Arend ik heb in die buurt een jaar of wat geleden mijn kunstgebit verloren….kan jij eens kijken?
  Grapje Arend, goeie reis nog en veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: