Skip to content

Laat de soep borrelen…

19 maart 2010

Tijdens het eerste gesprek dat de kerngroepen van van Gansewinkel en Boskalis hadden met de onderzoekers op de Beagle kwam een techniek ter sprake die geschikt zou kunnen zijn om de fijn verdeelde plasticdeeltjes te verzamelen. Deze techniek heet luchtflotatie en wordt al geruime tijd praktisch toegepast bij afvalwaterzuivering en ook bij plasticrecycling. Het principe komt erop neer dat er luchtbellen in het water worden gebracht. Deze bellen hechten zich aan de plasticdeeltjes en drijven samen met die deeltjes op naar de oppervlakte waar ze een geconcentreerde laag vormen. Een schematische weergave is te zien in onderstaande tekening.

    

De drijflaag van plasticdeeltjes moet vervolgens van de wateroppervlakte worden “geskimd”. Hiervoor zijn technieken beschikbaar die ook worden gebruikt bij de bestrijding van olieverontreiniging op zee, zoals te zien op de bijgevoede foto. Deze drijflaag bestaat nog voor een zeer groot deel uit water. Een eerste concentratiestap zou vervolgens kunnen worden uitgevoerd met hydrocyclonen, zoals hieronder weergegeven.

 

De verschillende onderdelen van deze aanpak zijn bewezen technieken; het gebruik bij de toepassing voor de plastic soep natuurlijk niet. Toch menen we dat we hier op een spoor zitten dat mogelijk haalbaar is. Wie wil er eens op schieten?

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. Benjamin Sprecher permalink
  19 maart 2010 6:20 pm

  Ik weet niet in hoeverre jullie bekend zijn met het fenomeen complexe systemen. Binnen industriële ecologie (hetgeen ik studeer) is het een belangrijke manier om het gedrag van systemen te analyseren, waar rekening mee gehouden moet worden als je complexe milieuproblemen wil aanpakken (dwz, dioxinen of DDT is niet complex, maar klimaatverandering wel). Het idee is (kort) dat in een complex systeem het vrijwel onmogelijk is om de gevolgen van een bepaalde keuze te voorspellen, omdat een actie altijd neven-effecten heeft die een systeem beïnvloeden op een volstrekt onvoorspelbare (en soms heel heftige) manier. Zie bijvoorbeeld hier een mooi voorbeeld van onbedoelde bijeffecten.

  Dit principe is ook van toepassing op de plastic soep. Ik noem een voorbeeld: als we in de oceaan met behulp van luchtbelletjes plastics willen laten drijven heeft dat als onbedoeld bijeffect dat je een gigantische hoeveelheid zuurstof in het water inbrengt.

  Iets om rekening mee te houden!

  Groetjes,

  Benjamin

 2. Rob permalink
  31 mei 2010 8:35 pm

  Hallo mensen

  Ik ben maar een gewone timmerman geen wetenschapper maar het idee van een hydro cycloon speelde ook al in mijn hoofd maar alleen op een veel grotere schaal tijdens de aflevering van de beagle plasticsoep.

  Kwam op het idee omdat ik moest denken aan ultra centrifuges waarmee ze uranium verrijken bij dit proces wordt het gas in een cycloon gebracht en de lichte delen (het uranium) komen naar het midden en worden afgezogen, keer op keer wordt dit proces herhaald totdat de concentratie hoog genoeg is en het uranium tot een bepaald percentage verrijkt is.

  Of dit ook mogelijk is op een veel grotere schaal….. Mega diameter hydrocycloon? Dacht hierbij aan gigantische drijvende ronde tanks waarin een cycloon aangeslingerd zou kunnen worden……eventueel met behulp van zonne energie.
  En net zo als bij een ultracentrifuge het hart van de cycloon afzuigen waar zich het plastic verzameld, en in de opvolgende tank pompen en dit proces keer op keer herhalen. Net zo als bij de verrijking van uranium meerdere tanks achterelkaar schakelen om een steeds hogere concentratie / steeds dikkere plasticsoep te krijgen.

  De diameter van de tanks en hoeveel tanks die er achterelkaar kunnen worden geschakeld weet ik niet precies……? eventueel een leuke som voor een ingenieur?

  Hoe het gaat met vissen en andere dieren ie in de cycloon terrecht komen……? waarschijnlijk komen ze niet naar het midden, waar de hogere concentratie plastic soep afgezogen wordt en naar de volgende hogere geconcentreerde trap gepompt wordt.

  De vissen, dieren planten etc blijven juist aan de buitenkant van de cycloon en kunnen dus weer in zee terrecht komen…..

  Eventueel hebben golven, zeedeing en slecht weer nog wel negatieve invloed op het systeem… ?

  Wat zijn de eventuele negatieve / positieve bijeffecten?

  Met vriendelijke groet,

  Rob Wensing.

 3. 11 juli 2011 7:41 am

  Waar wachten we op? Beginnen en wel zo snel mogelijk!
  Rob van Engelen

 4. Bart permalink
  29 juli 2014 6:08 am

  Men kan uitvinden wat men wil, eigenlijk is het er gewoon allemaal, maar er moet eens mee aan de slag gegaan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: