Skip to content

Ontmoeting met de WUR studenten

6 mei 2010

Op 29 april hadden Haico en Arend, vergezeld van Peter Hendrickx en Peter Vingerhoeds, in Wageningen een overleg met de studenten van de WUR. Er waren twee groepen studenten. De eerste was de groep die voor ons als backoffice heeft gediend en het rapport ‘Plastic soup; Mapping the first steps towards solutions’ heeft geschreven. De tweede was de groep die zich in de komende maanden gaat bezig houden met de opzet van een internationale conferentie over het probleem van de plastic soup.

Men kon zich wel vinden in onze conclusies: het schoonmaken van de oceanen is niet effectief en richt veel schade aan aan het zeeleven, dus vooralsnog niet aan beginnen. Het geld kan nu beter besteed worden aan preventie en verder onderzoek naar de ecologische gevolgen. Indien uit nader onderzoek echter blijkt dat de gevolgen van de plastic vervuiling veel groter zijn dan gedacht, bijvoorbeeld doordat onze voedselketen in gevaar komt, dan zullen we alsnog methoden moeten vinden om de oceanen schoon te maken. Onderzoek naar de gevolgen, bewustwording van het brede publiek en monitoring van de oceanen heeft daarom prioriteit.

Maar dat betekent niet dat we qua aanpak van de Plastic Soep achter over kunnen leunen. Als we naar oplossingen willen zoeken dan, zo was een van de suggesties, blijf dan dicht bij huis, kijk wat je kunt doen voor de Noordzee. Zijn er geen technische mogelijkheden om in riviermondingen plastic tegen te houden of de havens schoon te maken?

Reacties zijn welkom.

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. Liset (WUR-student) permalink
  7 mei 2010 10:46 pm

  Bedankt voor het delen van jullie Beagle-ervaringen!
  Het was erg leuk om jullie te ontmoeten, te horen hoe het geweest was en tot welke bevindingen jullie zijn gekomen.
  Het blijkt hier dat theorie en praktijk grotendeels tot dezelfde conclusie komen. Ook zijn we volgens mij allemaal wel getroffen door het probleem, en erkennen we de urgentie ervan.
  Hopelijk hebben we met dit project een mooie basis gelegd zodat het probleem beter aangepakt kan worden.

 2. Jaap permalink
  17 mei 2010 10:40 am

  De aflevering van gisteren, met het thema plasticsoep, was voor mij compleet nieuws. Nooit bij stilgestaan dat er zoveel plastic in deze vorm door de oceaan drijft. De oproep om ideeen aan te dragen, zette mij aan het denken. Nu ben ik absoluut geen wetenschapper en ik heb dus ook geen idee of het volgende idee kans van slagen heeft. Maar misschien is het aantrekken van kunsstoffen wel mogelijk met een statisch geladen vangnet, in of mogelijk zelfs vlak boven het water. Mogelijk is water de beperkende factor, of reageert niet alle kunststof op statischiteit. Lijkt me leuk om te weten of deze techniek sowieso wordt gebruikt in de afvalbranche of dat het al dan niet haalbaar is.

 3. Joost permalink
  9 februari 2012 8:36 am

  de plastic soep mengen met ijzer poeder en dan met grote magneten het plastic soep er ui halen.

 4. Joost permalink
  9 februari 2012 8:37 am

  uit*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: